“Fleš mob” na Trgu republike protiv govora mržnje

AktuelnoComments are off

Regionalni BUS protiv govora mržnje krenuo je sa Trga republike u Beogradu u obilazak prestonica Balkana i Centralne Evrope sa ciljem da podigne svest građana o posledicama govora mržnje.

Takozvanim “fleš mobom” obeležen je početak ove turneje koja za cilj ima prevenciju govora mržnje, ali i zbližavanje mladih iz regiona centralne Evrope. Veliki broj građana koji se okupio je prepoznao značaj ovakvih akcija, a sve to su pokazali uključivanjem u sam performans.

Udruženje za mlade Srbije organizovalo je projekat Regionalni BUS protiv govora mržnje uz podršku Saveta Evrope i Nacionalnog komiteta za borbu protiv govora mržnje Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Tokom sedmodnevne regionalne ture 35 mladih volontera će u brendiranom autobusu posetiti Budimpeštu, Bratislavu, Beč, Ljubljanu, Zagreb, Gradišku i Podgoricu, a zatim se vratiti u Beograd. Volonteri će uz pomoć javnih događaja i promotivnih materijala podizati svest javnosti o govoru mržnje i promovisati zdrave načine za korišćenje interneta.

Republika Srbija je preuzela inicijativu na tlu Evrope i predvodnica je kampanje protiv govora mržnje Saveta Evrope, kao i prvi član Saveta koji je formirao svoj Nacionalni komitet.

Tokom posete Ministarstvu omladine i sporta učesnika projekta, državni sekretar Ministarstva Nenad Borovčanin pozdravio je omladinu regiona i poželeo im uspešnu realizaciju započetog projekta, naglasivši tom prilikom da je borba protiv govora mržnje na internetu izuzetno važna za mlade i da se kroz tu borbu direktno doprinosi povećanju bezbednosti mladih, koja predstavlja jedan od ciljeva Nacionalne strategije za mlade u Republici Srbiji.

Učesnici projekta su se sastali i sa šeficom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu, Antje Rotemund koja je naglasila važnost borbe protiv govora mržnje i istakla kako će Savet Evrope nastaviti da predvodi i podržava aktivnosti na ovom polju širom Evrope.

Projekat finansira Evropska omladinska fondacija Saveta Evrope.