Počela realizacija projekta Regionalni bus protiv govora mržnje

AktuelnoComments are off

U ovom projektu, organizuje se 7 – dnevna regionalna turneja sa cilјem da se promoviše Pokret za borbu protiv govora mržnje (No Hate Speech Movement) kao i da se podigne svest o posledicama koje govor mržnje na internetu ima u stvarnim životima lјudi, posebno mladih lјudi koji su najviše pogođeni ovom vrstom nasilјa.

35 mladih lјudi (volontera) iz 5 zemalјa (Mađarska, Crna Gora, Srbija, Slovačka i Slovenija) putuje zajedno od zemlјe do zemlјe u brendiranom autobusu i uz pomoć javnih događaja i promotivnih materijala podiže svest javnosti o govoru mržnje i promoviše zdrave načine za korišćenje interneta.

Predstavnici svake zemlјe organizovaće niz sastanaka i događaja za volontere i širu javnost. Svaka poseta nekoj zemlјi, tokom 7 dana regionalne turneje, će se sastojati od sledećih aktivnosti :

– Sastanak sa relevantnim akterima (ministarstva, nacionalni komiteti za borbu protiv govora mržnje na internetu, mediji , itd)

– Organizovanje javnih manifestacija za podizanje svesti o govoru mržnje i njegovim posledicama u stvarnom životu – Flash mob i pokretna izložba na glavnom trgu u svakom gradu: Beograd, Budimpešta, Bratislava, Beč, Ljublјana, Zagreb, Gradiška i Podgorica.

– Kulturne i obrazovne aktivnosti koje će dodatno obogatiti ovo putovanje i omogućiti bolјe povezivanje između zemalјa koje učestvuju u projektu, kao i tim bilding za mlade aktiviste koji će se zajedno putovati.

Projekat finansira Evropska omladinska fondacija Saveta Evrope.

Prvi dan projekta “Regionalni BUS protiv govora mržnje” je protekao u radnoj i veseloj atmosferi, a mnoštvo mladih i drugih građana ispratilo je i prvi javni događaj održan 26. avgusta 2014. u 18č na Trgu republike u Beogradu! Kako je bilo pogledajte u galeriji slika i videu ispod. Idemo dalje…Budimpešto stižemo!