Održan okrugli sto na temu usluge socijalne zaštite „Predah“

AktuelnoComments are off

U okviru projekta „Informisanje kroz medijsku kmpanju“ koji Udruženje za mlade Srbije sprovodi uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja održan je okrugli sto pod nazivom „Usluga socijalne zaštite „PREDAH“ – značaj njenog uspostavlјanja i razvijanja za funkcionisanje sistema socijalne zaštite na lokalnom nivou“.

Učesnici skupa, zaposleni u odeljenjima Gradskog centra za socijalni rad, bili su u prilici da čuju aktuelne informacije o usluzi „Predah“, načinu za njeno uspostavljanje, zakonodavnoj regulativi i primerima dobre prakse. Pomoćnica sekretara za socijalnu zaštitu Grada Beograda Milena Beočanin najavila je da je u toku opremanje prostora koji je Grad obezbedio za pružanje ove usluge, da je ona uvedena u aktuelnu Odluku o pravima i uslugama socijalne zastite, Pravilnik o bližim uslovima i standardima za pružanje usluga socijalne zaštite takodje, što znači da je usluga „predah“ praktično spremna za dugoročnu i kontinuiranu primenu.

Jelena Gajić, pomoćnica direktora Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju Beograd predstavila je ovu ustanovu i iskustva koja je ovaj izuzetno važan akter u oblasti pružanja usluga socijalne zaštite imao u dosadašnjem sprovođenju usluge „predah“, uglavnom kroz pilot projekte. O iskustvima Novog Sada u kojem već više od tri godine uslugu „Predah“ na uspešan način sprovodi Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović“ sa domom učenika govorila je Jelena Prentović, koordinatorka usluge „Predah“.

Ovom uslugom obezbeđuje se privremeni smeštaj i adekvatan tretman dece s invaliditetom, tako što se za njih osmišlјavaju posebno prilagođene aktivnosti koje omogućavaju optimalnu socijalizaciju, izgradnju novih odnosa, kreativnije provođenje  slobodnog vremena, podsticanje osamostalјivanja i povezivanja sa drugima iz svoje sredine. U isto vreme, roditelјi, odnosno staratelјi i porodice korisnika dobijaju preko potrebno vreme za odmor i obavlјanje različitih poslova. Zbog toga je bilo značajno čuti i glas roditelja korisnika usluge “Predah”, koje je na ovom skupu na odgovarajući način predstavila Nada Radulović.

Na kraju je zaključeno da je ključna institucionalna podrška koja podrazumeva zalaganje lokalne samouprave da se usluga „Predah“ formalno uspostavi, a da će profesionalci u oblasti socijalne zaštite intenzivno raditi na razmeni informacija i skustava kako bi na stručan i efikasan način odgovorili na potrebe korisnika u delu koji se tiče kvaliteta pružanja ove usluge.