Održan radni ručak sa novinarima na temu izveštavanja o nasilju nad ženama

AktuelnoComments are off

Medijskoj promociji projekta „Zajedno protiv nasilјa – umrežavanje aktera i partnerski pristup senzibilizaciji izveštavanja o nasilјu“ u okviru konkursa „Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji“, prisustvovali su brojni novinari i javne ličnosti. O nasilјu nad ženama su govorile Suzana Paunović, direktorka vladine Kancelarije za lјudska i manjinska prava, Tijana  Kostić advokatica Sigurne kuće Beograd, kao i Tatjana Vojtehovski, novinarka i autorka emisije „Život priča“. Žene u Srbiji i u celom svetu imaju pravo da se osećaju sigurno i zaštićeno. Nažalost, statistika nam govori drugačije. Govornici su izneli alarmantne podatke.

„Žene u Srbiji i u celom svetu imaju pravo da se osećaju sigurno i zaštićeno. Nažalost, statistika nam govori drugačije jer su u 2015. godini u porodičnom nasilјu ubijene 34 žene.  Nasilјe u porodici je najčešći oblik opštijeg problema nasilјa nad ženama, čemu govore u prilog statistike da između 40 i 70 odsto ubistava gde su žrtve bile žene, počinioci su bili njihovi muževi ili verenici“, istakla je Suzana Paunović.

Projekat „Zajedno protiv nasilјa – umrežavanje aktera i partnerski pristup senzibilizaciji izveštavanja o nasilјu“ realizuje Centar „Mir“ u partnerstvu sa Udruženjem za mlade Srbije uz finansijsku podršku Kancelarije za lјudska i manjinska prava. Cilј projekta je jačanje nediskriminatornog, korektnog i objektivnog izveštavanja o nasilјu nad ženama u čemu je klјučna uloga medija, pa je najvećna pažnja na projektu posvećena upravo radu sa novinarima, naročito mladim novinarima i urednicima.

„Problem u medijima je samo jedna reč koja opravda nasilnika. To je reč ZBOG. Najčešće su naslovi –  Muž prebio ženu ZBOG…, Voditelј prebio devojku ZBOG…, nema ZBOG, posle informacije o nasilјu može da stoji samo tačka. U svakom drugom slučaju opravdavamo i nasilnika, ali i sam čin nasilјa“, zaklјučila je Tatjana Vojtehovski.

U ime Sigurne kuće, advokat Tijana Kostić, skrenula je pažnju na povećan broj poziva koje primaju, a posebno od grupacije straijih građana. Kao problem je posebno istakla iskakanje pojedinaca iz sistema.

footer MIR